Iemand die is alcoholverslaafd heeft vaak moeite om de ernst van zijn situatie in te zien. Alcoholverslaving is een complex probleem dat invloed heeft op verschillende aspecten van het leven. Het leidt vaak tot gezondheidsproblemen zoals leverziektes en hartproblemen. Het effect op mentale gezondheid is ook significant, met depressie en angststoornissen als veelvoorkomende gevolgen. Bovendien kan alcoholmisbruik relaties ernstig onder druk zetten. Partners en familieleden voelen zich vaak machteloos en gefrustreerd. Op het werk kan alcoholgebruik leiden tot verminderde prestaties en zelfs ontslag. Sociaal gezien leidt het tot isolatie omdat vrienden en kennissen zich terugtrekken. 

Signalen om te herkennen

Het is belangrijk om te weten wanneer je hulp moet zoeken voor een alcoholprobleem. Familie en vrienden spelen hier een cruciale rol in. Ze merken vaak als eerste veranderingen in gedrag. Een duidelijk signaal is als iemand meer drinkt dan bedoeld of niet kan stoppen eenmaal begonnen. Stiekem drinken of liegen over de hoeveelheid zijn ook waarschuwingssignalen. Veranderingen in persoonlijkheid, zoals snel geïrriteerd raken of depressief zijn, kunnen wijzen op een onderliggend probleem. Minder interesse in activiteiten die eerder belangrijk waren is ook een teken. Fysieke symptomen zoals trillen, zweten of misselijkheid zonder alcohol kunnen duiden op afhankelijkheid. 

Bezoek aan een afkickkliniek

Bij ernstige alcoholverslaving is professionele hulp nodig. Een afkickkliniek biedt gespecialiseerde behandeling en ondersteuning. Op de website www.connection-sggz.nl  vind je informatie over behandelingen en hulp. In een kliniek werken ervaren professionals die begrijpen wat je doormaakt. Ze bieden medische ondersteuning tijdens het ontgiften. Dit is belangrijk omdat stoppen met alcohol gevaarlijk kan zijn zonder medisch toezicht. Naast medische hulp bieden ze psychologische ondersteuning. Dit omvat therapieën zoals cognitieve gedragstherapie en groepssessies. Deze behandelingen helpen bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van verslaving. 

Het proces in een afkickkliniek

Een verblijf in een afkickkliniek varieert in duur, afhankelijk van de ernst van de verslaving en persoonlijke omstandigheden. Het kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Het proces begint meestal met een detox-fase om het lichaam te reinigen van alcohol. Deze fase wordt medisch begeleid om de veiligheid te waarborgen. Na de detox volgt intensieve therapie. Het doel is om inzicht te krijgen in de verslaving en te werken aan een duurzaam herstel. Zo leren patiënten om om te gaan met triggers en stress. 

Leven na de kliniek

Na een behandeling in een afkickkliniek begint de reis naar een sober leven pas echt. Het is een voortdurende inspanning om nuchter te blijven. Ondersteunende netwerken zijn hierbij cruciaal. Dit omvat vaak nazorgprogramma’s van de kliniek en steungroepen zoals Anonieme Alcoholisten. Het opbouwen van een gezonde levensstijl met voldoende beweging en voeding is ook belangrijk. Het vermijden van situaties die vroeger tot drinken leidden is essentieel om een terugval te voorkomen. Velen vinden ook een nieuwe hobby of passie die helpt om de leegte op te vullen die alcohol achterliet.